IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8 ve sloupových reprosoustavách

IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8 ve sloupových reprosoustavách

Prajem pekný deň kolektívu Dexon.

Chcem sa s Vami podeliť o pár ukážok zo stavby mojej reprosústavy. Som študent prvého ročníka SOSP-Kňažia , a keďže Jimi Hendrix , a Doors sa nedá počúvať po tichu , rozhodol som sa pre stavbu vlastnej reprosústavy.

Po diskusii z otcom sme hľadali vhodné meniče ,ale otcom preferované z TVM už nie sú na trhu , a preto som sa rozhodol že hľadať budem sám.Po krátkej chvíli som Vás konečne našiel , a z otcom som vyjednal vyššie vreckové.

Objednal som si u Vás dva stredobasové IRB 20/100/01,8 , dva výškové IRT 10/80/01,8 ,a bassreflexové nátrubky pre ktoré som mal už premyslenú konštrukciu z otvoreným systémom „Bassreflex“. Zaujal ma aj dizajn a svetlé prevedenie kevlarovej membrány , a mal som pocit že ich už počujem hrať.Po diskusii z otcom ktorý zvolil cca 50 litrov na 100W sme sa zjednotili podľa prepočtu a vizualizácie na objeme 45 litrov.

Po doručení som si hneď rezervoval u otca v dielni jeho voľný čas a pustili sme sa do toho.Materiál „preglejka“ o hrúbke 18mm bola obrábaná na domácej CNC frézke a spoje sme volili uhlové lepené z klinovou výstuhou vnútri. Po zlepení a vybrúsení som si pretlačil názor že „rockerské“ bedne musia byť čierne aj keď ma otec prehováral že borovica v laku je krajšia. Nástrek som robil 3× z brúsením až som dosiahol polomat bez „kazov“ prirodzeného dreva.Na tlmenie 45 litrového objemu som použil štrukturovanú penovú gumu z prepraviek. Výhybku sme zvolili samozrejme dvojpásmovú dvojnásobnú a výpočet pri deliacej frekvencii 3 khz podľa Čebyševa. Cievky som po výpočte navíjal sám na vysústružené kostričky.Cievky pre basovú sekciu boli upravené a použité zo šrotu. Výhybka bola zhotovená na sklotextitovej platničke pomocou nitovacích očiek. Po zostavení a zapojení som ukecal otca o zosilňovač (ktorý ešte nemám) ,a skúšal som , a porovnával.

Reprobedne hrajú výborne , hlavne prednes basov , a porovnával som ich z profesionálnymi 3-pásmovými reproduktormi od Quadral QLX155 (Nemecký NSR výrobca z reproduktormi z Valmezu ČSSR).a rozdiel bol minimálny. Pri skúške ,„čo to dá“ som nepostrehol žiadne mechanické vibrácie čo znamená že lepené spoje a tlmenie bolo dobre spravené.

Z komponentami Vašej firmy som spokojný , a v budúcnosti budem túto značku držať.Tiež mi bolo povedané (otec) , že firma ktorá drží na sklade náhradné diely svojich výrobkov (meničov) je odsúdená na úspech.

S pozdravem,
Michal Datko
Výherce naši soutěže