Sound system for production, workshops, production halls and warehouses

Sound system for production, workshops, production halls and warehouses

V tomto článku probereme plochou rozsáhlé ozvučení skladových a výrobních prostor. Výroba nebo sklad může být součástí malé firmy s několika zaměstnanci, nebo, což je opačný případ, součástí velké či dokonce korporátní firmy. A zde již výrobní prostory nemusejí být situovány pospolu, v jednom průmyslovém areálu, ale kdekoli po světě.

Jaké zvolit reproduktory?

Firemní komplex, s přihlédnutím na rozdělení budov, hal a oddělení, či chcete-li úseků, rozdělíme na zóny. V úvahu také bereme provoz na směny a také celkově „výskyt“ zaměstnanců. Např. v kantýně nemusí hrát hudba mimo její otevírací dobu. Také přihlížíme k povaze práce zaměstnanců. Zatímco administrativa potřebuje klidnější hudbu, výrobě klidně dopřejeme něco rozvernějšího.

Také se zamyslíme nad hlášeními. Kdo může hlásit, kdy a kam? A nejenom „kdo“, tedy „lidské“ hlášení, ale také „co“, protože hlášení se dají automatizovat a aktivovat přímo z technologie výroby. Např. v pivovarech se hlídá únik čpavku a na základě toho se generuje emergenční hlášení. Za automatizované hlášení si také představme oznámení o začátku směny atp. Každopádně tyto úvahy nás navedou k rozhodnutím, kde potřebujeme osadit další reproduktory a jak je rozzónovat.

Máme-li stanoveny zóny, určíme polohy a typy reproduktorů. A také jejich hlasitosti. Toto samozřejmě můžete s námi (s Dexonem) zkonzultovat.

Zatímco administrativa použije reproduktory instalované do podhledu, výroba volí nejčastěji reentrantní reproduktory. Svou povahou zvuku nejsou zbytečně maskovány hlukem strojů, a tak hlášení je dobře rozumět i při nutné vyšší hlasitosti. Dalším přínosem je možnost jejich nasměrování – mají úzkou směrovou charakteristiku. Tu mají i tzv. zvukové projektory, ty ale již nemají tak velkou citlivost, hodí se proto na nákladové rampy, sklady a klidnější prostory. Zvukové projektory se hodí i pro reprodukci hudby.

Reproduktory či reprosoustavy rozmísťujeme v síti 5–10 metrů a tak, aby reprodukce byla všude dobře slyšet a aby zbytečně v určitých místech příliš nerušila. Reprosoustavy doporučujeme ve výšce min 2,5 – 3 m s mírným náklonem směrem dolů. Vždy ozvučujeme místa, kde jsou pracovníci, zbytečně „neplýtváme“ reproduktory tam, kde nikdo nechodí. Ozvučujeme místa, kde je obsluha strojů nebo uličky ve skladovém systému (zvuk nesměrujeme na uložené palety). Tedy ne místa, kde jsou pouze stroje či regály a pracovníci se tam vyskytují zřídka.

Když je firma pouze v jednom areálu

Je-li firma s výrobou v jedné budově, či v komplexu propojených budov, máme topologicky jednodušší situaci. Tím, že je ozvučení v jednom místě, můžeme si dovolit hvězdicovitou strukturu ozvučení.

Vystačíme-li se třemi zónami, jejíž počet můžeme samozřejmě rozšířit díky posilujícímu zesilovači,, zvolíme ústředny JPA 1185 nebo JPA 1306 nebo JPA 1506. Větší model rozhlasové ústředny JPA 1504 disponuje šesti zónami. Šestizónové ústředny JPA 1504 nebo ZA 6480 dovolují připojení speciálního přepážkového (stolního) mikrofonu PA 115 nebo RC 600 ve vrátnici, recepci, nebo u ředitele. „Umí“ volbu zón, takže hlášení můžeme směrovat jen do určité části podniku.

Jak přenést zvuk do vedlejších budov?

Představme si situaci, že sice máme jeden firemní komplex, ale firma se rozrůstá a tak časem postaví „o kousek dál“ další skladovou či výrobní halu. A do této budovy je také potřeba hlásit či přehrávat tam hudbu.

Hned nás napadá řešení IP Audio, které popisujeme dále, ale mohou existovat historické či technologické důvody, proč toto řešení nelze použít.

Audio signál potřebujeme dostat jedním kabelem do vzdálené budovy. Existují tři řešení:

  1. Vzdálenou budovu napojíme výkonově. Tzn., že v místě „staré“ budovy máme výkonový zesilovač a z něj jdeme 100V signálem na reproduktory ve vzdálené budově. K tomu bude potřeba „natáhnout“ výkonový kabel o větším průřezu.
  2. Vzdálenou budovu připojíme po existující strukturované UTP kabeláži. Za tímto účelem použijeme přenášeče signálu WA 810RB + WA 810RC a ve vzdálené budově osadíme místní výkonový zesilovač.
  3. Vzdálenou budovu připojíme po existující strukturované optické kabeláži. Za tímto účelem použijeme přenášeče signálu WA 820RB + WA 820RC a ve vzdálené budově osadíme místní výkonový zesilovač.

Moderní řešení – IP Audio – ozvučení po datech

Je řada společností, které mají jednotlivé výroby, sklady a shopy v různých městech. Hlášení i přehrávání hudby je potřeba řešit centrálně.

Vývoj v rozhlasových ústřednách jde ale stále kupředu. Tím nejmodernějším řešením ozvučení, je ozvučení digitální, po datech – v počítačové síti LAN, nebo dokonce po internetu (WAN). Provede se to tak, že v centrále firmy stanovíme stále běžící počítač (server), který bude, celou technologii Dexon IP Audio řídit a automatizovat. Na jednotlivá oddělení, ale také i na jednotlivé pobočky, a to kdekoli na světě, rovnou instalujeme IP výkonové zesilovače nebo IP rozhlasové ústředny a tyto připojíme do internetu.

Co se týče funkčnosti, můžeme vysílat hlášení, hudbu z playlistů, internetová rádia a to vše samozřejmě i plánovat. Také lze zachytávat běžný zvuk z počítače (jeho zvukové karty), to např. přehráváte-li Spotify nebo Youtube v prohlížeči. Samozřejmě nechybí management uživatelů a jejich rolí. A ze specialit tu máme přístroje pro automatizaci hlášení na základě průmyslové technologie a encodery či dekodery audio a datových signálů.

A nakonec: Jakou hudbu vlastně přehrávat?

Přehrávání hudby pro zaměstnance má dva úskalí. Tím prvním je fakt, že dříve nebo později se Mp3 soubory nebo rádia oposlouchají. Hudební kulisa už nebude tak zajímavá, bude známá a vznikne potřeba přeladit rádia nebo stáhnout jiné Mp3. Tudíž nastávají mezi zaměstnanci dohady, co vlastně poslouchat a komu se co líbí. Druhým úskalím je zákonná nutnost platit autorské poplatky a je jedno jestli posloucháte FM rádio, internetové rádio nebo Mp3 soubory. Oba problémy řeší naše služby streamování hudby a reklam InStore Radio Lite a InStore Radio Full. Hudební podkres je tvořen „dál a dál“ automatem, takže se neoposlouchá, a nemusíte platit autorské poplatky OSA a Intergramu.



Do you want to accurate this set or to make a price offer?

Our referencies with similar sound system

Sklady DM Drogerie (Ostřek) Sklady DM Drogerie (Ostřek) 02/2024 62 300 Kč
Větší množství závěsných reprosoustav RPT 83Z pro ozvučení skladových a logistických prostor.
Ekofarma skotu (Bílsko) Ekofarma skotu (Bílsko) 01/2024 47 300 Kč
Nejenom výrobní prostory ekofarmy jsou ozvučeny nástěnnými reprosoustavami SP 812 pro účely agroturistiky.
Distribuční centrum DM drogerie (Ostředek) Distribuční centrum DM drogerie (Ostředek) 12/2023 62 300 Kč
Velké množství závěsných reprosoustav RPT 83Z ozvučuje prostory distribučního centra skladu.
Výrobní hala Saargummi (Červený Kostelec) Výrobní hala Saargummi (Červený Kostelec) 12/2023 223 800 Kč
Digitální technologie ozvučení IP Audio prostřednictvím několika IP zesilovačů je použita pro ozvučení výrobce těsnění pro automobily. Doplněny jsou reentrantní a další reproduktory a je realizováno také napojení na technologii výroby a automatizace hlášení.
Prezentační prostory Marlenka (Frýdek-Místek) Prezentační prostory Marlenka (Frýdek-Místek) 08/2023 60 600 Kč
Ozvučení prezentačních prostor - koridoru nad výrobou je provedeno pomocí podhledových reproduktorů RP 122, bezdrátového mikrofonu a budící rozhlasové ústředny JPA 1506.
Jídelna Altech (Uherské Hradiště) Jídelna Altech (Uherské Hradiště) 07/2023 69 700 Kč
Kombinace ústředna JPA 1506 a nástěnné reprosoustavy SP 622, spolu s mikrofony ozvučují jídelnu výrobního podniku v nové hale.
Výrobní haly (Vyškov) Výrobní haly (Vyškov) 06/2023 88 500 Kč
Čtyřzónové ozvučení výrobních prostor s použitím rozhlasové ústředny JPA 1504, která je výkonově posílena o zesilovač JPM 1504. Jako zdroj podkresové hudby slouží internetové rádio JBG 203.
Wellness Symphony Hotel Sonata (Praha - Nové Město) Wellness Symphony Hotel Sonata (Praha - Nové Město) 06/2023 76 800 Kč
Hudba ze tří internetových rádií je distribuována přes rozhlasovou ústřednu JPA 6240 do prostor wellness centra. Jako reprosoustavy byly zvoleny voděodolné SP 632.
Restaurace Statenický mlýn (Statenice) Restaurace Statenický mlýn (Statenice) 05/2023 105 400 Kč
Maticová rozhlasová ústředna JPA 6240 zde distribuuje různé hudební signály do různých zón. Využity jsou také dvě internetová rádia a podhledové i nástěnné reproduktory. Nechybí možnost nástěnného ovládání hlasitosti i zdroje a typu podkresové hudby.
Logistické haly DHL (Říčany) Logistické haly DHL (Říčany) 03/2023 419 100 Kč
Šestizónový plně digitální systém ozvučení skladových hal pomocí technologie IP Audio, která zahrnuje IP zesilovače, nástěnné reprosoustavy a IP mikrofon.
Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša (Banská Bystrica) Stredná priemyselná škola Jozefa Murgaša (Banská Bystrica) 02/2023 40 200 Kč
Systém digitálního ozvučení IP Audio zde zastupují IP reprosoustavy venkovního ozvučení střední průmyslové školy SC 50IP.
Výroba a kanceláře Festool (Česká Lípa) Výroba a kanceláře Festool (Česká Lípa) 01/2023 76 900 Kč
Ozvučení kanceláří podhledovými reproduktory a výrobních prostor reentrantními. K buzení je využito digitálního zesilovače JPM 1904.
Spofa Deantal - výroba nekovových dentálních mater (Jičín) Spofa Deantal - výroba nekovových dentálních mater (Jičín) 11/2022 493 200 Kč
Ozvučení výrobních a administrativních prostor technologií IP audio. Obsahuje mnoho nástěnných a reentrantních reproduktorů, které budí soustava IP zesilovačů a rozhlasových ústředen komunikujících datově.
Mlékárna (Hlinsko) Mlékárna (Hlinsko) 11/2022 263 100 Kč
Rozsáhlý digitální rozhlas v technologii IP audio ozvučuje výrobní prostory. Jsou zvoleny digitální zesilovače JPM xxxxIP, spolu s mnoha reentrantními a podhledovými reproduktory, mikrofonní technikou a možností napojení na výrobní technologii.
Kanceláře a výroba Karosář CZ (Mnichovo Hradiště) Kanceláře a výroba Karosář CZ (Mnichovo Hradiště) 09/2022 47 800 Kč
Ozvučení dílenských i kancelářských prostor karosářského provozu zajišťují podhledové reproduktory, zvukové projektory, mikrofon pro hlášení a v neposlední řadě komfortní rozhlasová ústředna JPA 1306.
Sauna Park výroba Saun (Stará Ves nad Ondřejnicí) Sauna Park výroba Saun (Stará Ves nad Ondřejnicí) 09/2022 114 100 Kč
Prostory výrobce saun, výrobní i reprezentativní ozvučuje rozhlasová ústředna napojená na podhledové reproduktory i nástěnné reprosoustavy.
Výrobní haly Aptec (Hodonice) Výrobní haly Aptec (Hodonice) 06/2022 115 700 Kč
Digitální IP ozvučení 5 výrobních hal s použitím výkonových dedikovaných zesilovačů s řízením počítačem. Jako reproduktory jsou použity nástěnné SP 512.
Výrobní hala Elvin (Rabča) Výrobní hala Elvin (Rabča) 05/2022 36 200 Kč
Rozhlasová ústředna, nástěnné reprosoustavy a mikrofon pro hlášení ozvučují vnitřní prostory výroby.
Výrobní závod Alukov (Orel) Výrobní závod Alukov (Orel) 03/2022 189 300 Kč
Kombinace výkonového ozvučení s reprosoustavami BC a plošného ozvučení s ústřednou a podhledovými reproduktory je určena pro kanceláře a jídelnu.
Spolek Mezihoří (Blatno) Spolek Mezihoří (Blatno) 02/2022 68 700 Kč
Výkonová ozvučovací mobilní sestava pro účely kulturního spolku. Skládá se z aktivních reprosoustav BC 1200, subwooferu, mixážního pultu, zesilovače, mikrofonů a potřebné kabeláže.
Výrobní hala Daikin (Plzeň) Výrobní hala Daikin (Plzeň) 12/2021 94 100 Kč
Více jak 800 m kabeláže, 50 ks reproduktorů SC 20AH pro výrobní prostory, podhledové reproduktory. Vše buzeno výkonovým zesilovačem JPM 1904 o výkonu 900 W.
Obecní ozvučovací sestava (Velké Hamry) Obecní ozvučovací sestava (Velké Hamry) 11/2021 46 000 Kč
Výkonná ozvučovací sestava se skládá z aktivních reprosoustav, mixážního pultu a bezdrátových mikrofonů. Vše je voleno s ohledem na variabilitu a rychlé zprovoznění sestavy pro menší a střední akce pořádané obcí.
Mce Pharma výroba doplňků stravy (Bílovec) Mce Pharma výroba doplňků stravy (Bílovec) 10/2021 67 900 Kč
Hlavním centrem tohoto ozvučení je nástěnný přehrávač MRP 8200WM s bezdrátovými mikrofony. Jeho výstup budí dále výkonový zesilovač a podhledové reproduktory. Je určen pro ozvučení interiéru firmy se zaměřením na zdravotnictví - výrobu doplňků stravy.
Witte výroba automobilových dílů (Nejdek) Witte výroba automobilových dílů (Nejdek) 10/2021 305 300 Kč
Sedmizónový digitální systém ozvučení IP Audio s množstvím reeentrantních reproduktorů pro ozvučení montážních a výrobních hal
Výrobní areál TRCZ (elektroinstalační materiál) (Lovosice) Výrobní areál TRCZ (elektroinstalační materiál) (Lovosice) 09/2021 233 800 Kč
Rozsáhlý systém ozvučení technologií IP Audio s několika IP výkonovými zesilovači o celkovém výkonu 3500 W, napojením na technologii výroby. Pro samotné ozvučení slouží podhledové a reentrantní reproduktory.
Výrobní linka Autocont (Ostrava) Výrobní linka Autocont (Ostrava) 08/2021 41 900 Kč
Rozhlasová ústředna budící zvukové projektory v místě montáže výrobní linky. Doplněno o přepážkový mikrofon pro provozní hlášení.
Výrobní hala Energo Electric s.r.o. (Kadaň) Výrobní hala Energo Electric s.r.o. (Kadaň) 08/2021 63 200 Kč
Rozhlasová ústředna JPA 1506 s internetovým rádiem budící závěsné reprosoustavy RPT 113Z ve výrobních prostorách
Expediční oddělení výrobního podniku Eurona (Lhota za Červeným Kostelcem) Expediční oddělení výrobního podniku Eurona (Lhota za Červeným Kostelcem) 07/2021 51 800 Kč
Výkonové reproduktory se zvukovodem SC 50AH ozvučují expediční rampy. Budí je rozhlasová ústředna s technologii IP Audio JPA 1506IP.
Alzheimercentrum Centrum Loucký Mlýn (Vodňany) Alzheimercentrum Centrum Loucký Mlýn (Vodňany) 06/2021 64 500 Kč
Sestava šestizónové rozhlasové ústředny, reprosoustav a podhledových reproduktorů ve zdravotním objektu. Doplněn je také mikrofon pro vyhlašování a modul audiopaměti pro rychlá uložená hlášení.
Firemní prostory Story Design (Litomyšl) Firemní prostory Story Design (Litomyšl) 04/2021 36 200 Kč
Maticová rozhlasová ústředna JPA 6120 a nástěnný ovládač pro technologii ozvučení vč. kabeláže využívá firma Story Design.