IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8 ve sloupových reprosoustavách

IRB 20/100/01,8 a IRT 10/80/01,8 ve sloupových reprosoustavách

Dobrý den,

rád bych se s Vámi podělil o poznatky z mojí domácí stavby sloupových reproduktorů osazených IRB20 a IRT10. V zásadě jsem vystupoval z návrhu na webu Dexon pro sloupovou reprosoustavu, ikdyž jsem si tvar ozvučnice dost pozměnil. Jednak jsem udělal lichoběžníkový tvar boxu pro lepší zamezení stojatého vlnění uvnitř boxu, což se dost podařilo, protože potřebovaly daleko méně izolace, než jsem předpokládal.

Dále jsem provedl 20mm zaoblení na přední straně pro snížení difrakce vysokých kmitočtů. Zadní stěna je nahusto přišroubovaná a utěsněná těsněním. Toto řešení jsem zvolil kvůli údržbě a i následným úpravám, které možná nikdy nepřijdou, ale co kdyby. Je to moje první stavba, a tak jsem si nechal prostor pro experimentování. Vše je k sobě slepeno a vyztuženo vnitřním „rámem“ a příčnými výztuhami, které jsou navíc zakolíkované.

Celý box je vyroben z 18mm MDF desky a na přední straně je navíc nalepena 4mm překližka pro zapuštění reproduktorů. Přední stěna tedy narostla na tloušťku 22mm. Zapuštění reproduktorů jim dává velice čistý a uhlazený vzhled. Vše je dokončeno samolepící tapetou ve vzoru vlašského ořechu. Bassreflexový nátrubek jsem si tiskl na 3D tiskárně, dodal mu větší zaoblení na přední i zadní straně a efektní drážky.

No a jak tento celek zní? Mají obrovskou scénu, krásně pozicují složky hudby v prostoru. Zní velice přirozeně, stejně jemně jako je jemná hedvábná kalota IRT10, vzdušně, ale možná celkem studeně a to především ve středním pásmu. Možná s jiným zesilovačem by se jejich studenost zlepšila. Výšky nejsou ostré a tak neruší, nebodají do uší, a tak je jejich poslech velice příjemnou záležitostí. Basů je dost, ale dost záleží na místnosti, umístění reprobeden a poloze posluchače. Prostě fyzika. Jinak jsou rovnoměrné až do velice nízkých kmitočtů (35Hz). Nejsou to žádné velké kopáky nebo dunící monstra, spíš působí opět jemně a přesně, hlavně nerušivě a ke zbytku reprodukce se hodí.

Křivka z měření frekvenční odezvy v běžné místnosti je velice rovná bez větších výchylek (±3db) a spád v dolní oblasti je hezky pozvolný. Křivka není nikde zvlněná, nemá žádné výrazné hrby či propady. Tyto reproduktory prostě fungují jako celek celistvě od pohledu až po poslech.

Na závěr bych chtěl poděkovat panu Tomanovi za cenné rady a ochotu, dále otci a strýci za pomoc při stavbě.

S pozdravem,

Vojtěch Toman
Výherce naši soutěže