Living room sound system

Living room sound system

U rodinných domů je velké téma ozvučení obývacího pokoje. Budoucí uživatel ovšem tápe a neví, jaké reproduktory použít a zda vlastně použít reproduktory klasické, tedy ty stojící na poličce, nebo na zemi, nebo raději šáhnout po vestavném ozvučení ve stropě, či ve stěně. Také je potřeba se rozmyslet, jestli ozvučení bude jenom pro poslech hudby, tedy bude stereofonní, nebo ozvučení využijeme i pro domácí kino. Stereofonní ozvučení je jednodušší, protože vyžaduje jen dva reproduktory (levý a pravý reproduktor). Ozvučení domácího kina je náročnější, protože zvuk je vícekanálový. Znamená to, že potřebujeme i více reproduktorů. A hodně záleží na tom, jak je rozmístíme. A aby to nebylo tak jednoduché, stereofonní i kino zvuk, můžeme doplnit subwooferem, který vylepšuje basy a to zvláště v případech, kdy použité reprosoustavy jsou menší.

Rozmístění klasických reprosoustav pro stereofonní poslech

Jak již bylo řečeno, používáme pouze dvě reprosoustavy, kterými jsou levá a pravá. Sloupové typy jsou postaveny rovnou na zemi a regálové typy buďto na držáku na stěně, nebo jsou umístěné na stojanu. Jako regálové typy doporučujeme Largo 70 a SD 402. Jejich reproduktory musí být umístěny ve výšce poslechu, tedy ve výšce uší, když dejme tomu sedíme na pohovce. Reprosoustavy jsou umístěny vepředu před námi a s místem poslechu svírají rovnoramenný trojúhelník. Zde si vás dovolujeme odkázat na publikaci Reproduktory a reprosoustavy III, v které se dočtete o dalších detailech rozmístění.

Jak na rozmístění vestavných reproduktorů pro stereofonní poslech?

Vestavné reproduktory rozmisťujeme vlastně podobně, jako ty klasické. V plošném ozvučení je běžně instalujeme do stropu a je to tak správně. U ozvučení jen pro televizor, nebo jen pro zesilovač, pro jedno dané vyčleněné místo (sedačka), je to jiné. Co nesmíme tady udělat je, že vestavné reproduktory instalujeme do stropu. Směřovaly by špatným směrem a poslech by byl hodně nepřirozený. Naopak správné řešení je, vestavné reproduktory instalovat před nás, do stěny, například vlevo a vpravo od televizoru. Opět platí zásada, že reproduktory musí být umístěny ve výšce poslechu, tedy ve výšce našich uší, třeba když sedíme na pohovce.
A jaké reproduktory pro vestavné ozvučení ve stereo, zvolit? Těmi nejkvalitnějšími modely jsou RP 124, hned za nimi, co se kvality zvuku týče, jsou modely RP 123, a těmi nejpopulárnějšími s velmi dobrým zvukem a současně i s přijatelnou cenou, jsou modely RP 110 a RP 110×110.

Jaké reprosoustavy používáme pro prostorový zvuk v domácím kině?

Aby filmový zážitek byl co nejvěrnější, a tak říkajíc „hodně“ na nás zapůsobil, je většina filmů dnes ozvučena vícekanálově. Každý kanál má tak v systému domácího kina svou reprosoustavu a ta musí být umístěna na správné pozici. Když reprosoustavy stojí tam, kde mají, a budící zesilovač je správně nastavený, je požitek z filmu opravdu dokonalý. Jistě jste již zahlédli označení „5.1“. Právě ona pětka znamená, že systém se skládá z pěti reprosoustav a dále ona jednička znamená, že je použitý jeden subwoofer. Když je napsáno „7.1“, znamená to, že reprosoustav máme sedm a opět jeden subwoofer. Klasické stereo bez subwooferu by tak bylo popsáno jako 2.0.

Centrální reprosoustava

Tato reprosoustava je nejvytíženější v celém systému domácího kina. Reprodukuje dialogy, a proto je důležité, aby byla velice srozumitelná a nijak zvuk nezkreslovala, popřípadě nějak nezabarvovala. Příliš dunivý projev a přílišné množství výšek, jsou na škodu. Tato reprosoustava musí být opravdu kvalitně provedena. Co se týče umístění, instalujeme ji nad, nebo pod televizor v co možná největší blízkosti. Mozek si totiž dialog dobře spojí právě s tímto kanálem. Pamatujte také na to, žedialog se někdy může přenést do levé a do přední pravé reprosoustavy, proto tyto reprosoustavy musí být podobného provedení, aby se tento přechod dialogu nijak frekvenčně nezabarvil a tak na sebe příliš neupozornil. Jako kvalitní centrální reprosoustavu ze sortimentu Dexon doporučujeme Largo 120. Rozhodneme-li se pro vestavnou variantu do stěny, která méně překáží a je více sladěna z interiérem, doporučujeme podhledové reproduktory Dexon RP110, RP 123, nebo nejkvalitnější RP 124. I u vestavné varianty instalace platí, že centrální reproduktor musí být ve středu co nejblíže k televizoru.

Přední reprosoustavy

Tedy levá a pravá. Jednak jsme již zmínili, že částečně slouží pro reprodukci dialogu, když se postavy ve filmu pohybují, a dále slouží k reprodukci ruchů a dalších zvuků ve filmu. Samozřejmě, tyto reprosoustavy můžeme použít také pro poslech hudby a to nejenom ve filmu. Platí, že čím dále od sebe tyto reprosoustavy budou, bude stereofonní vjem, a tedy pocit prostoru filmu, větší. Samozřejmě musíme, ať už jsou reprosoustavy umístěné na stojanu, poličce, nebo stojí jen tak na zemi, zvážit, zdali v místnosti máme vůbec na ně prostor. A když je prostoru málo, můžeme si opět pomoci vestavnou variantou. Reprosoustavy pak nezabírají místo a dokonce nehrozí poškození zvídavými dětmi. Ze sortimentu Dexonu volíme opět typy RP 110 až RP 124, které instalujeme do stěny, opět ve výšce reálného poslechu. Tedy, ne příliš vysoko. V této chvíli je dobré posoudit, zda použité přední reprosoustavy, či reproduktory, jsou dostatečně velké. Ve zmiňované publikaci Reproduktory a reprosoustavy III, se, mimo jiné, dočtete, že čím větší reprosoustava, nebo čím větší membrána vestavného reproduktoru, tím je větší šance na to, že budou lépe hrát basy.

A chce to subwoofer.

Pokud jsme zvolili menší reprosoustavy, je vhodné použít subwoofer. A pokud se bavíme o filmu, a pokud se bavíme o akčním filmu, a pokud k domácímu kinu máte připojený počítač s hrami, je subwoofer opravdu nezbytný. Čím větší a výkonnější bude, tím budou basy výraznější. Vjem z filmu a počítačové hry bude větší. Chcete-li kvalitní basy, pořiďte si kvalitní velký subwoofer Dexon SUB 1201A. Zapomeňte na malé subwoofery, které mají uvnitř malé reproduktory. Sice basy zahrají, ale nepřirozeně a zkresleně. Pořádné basy znamenají velký a pořádný subwoofer. Fyzika pořád ještě platí. Subwoofer není možné vestavnou variantou nahradit. I když jste možná již zahlédli vestavné subwoofery do stropu, nedoporučujeme je používat. Jejich basový přínos není nijak významný, a když už ano, tak se začne rozechvívat konstrukce stropu. Takže požitek z basu je rušený drnčením a zvuk je otřesný.

K čemu slouží efektové reprosoustavy?

Efektové reprosoustavy bývají někdy nazývány jako surroundové reprosoustavy. Jak z anglického pojmu vyplývá, účelem těchto reprosoustav je, aby nás obklopily zvukem, který přiblíží atmosféru obklopujícího prostředí. Může to být zvuk deště, větru, projíždějících aut, letadla, ale také to mohou být zvuky, které ještě více diváka vtáhnout do děje, jako různé výstřely, výbuchy a výkřiky zvířat. V systému domácího kina 7.1 používáme čtyři efektové reprosoustavy. Podle schématu níže, vidíte, že se jedná o dvě boční efektové reprosoustavy a o dvě zadní efektové reprosoustavy. V systému domácího kina 5.1 jsou efektové reprosoustavy pouze dvě zadní. Jejich správná pozice je velice důležitá. U předních reprosoustav jsme zmínili, že musí být ve výšce reálného poslechu. U efektových reprosoustav si ale můžeme dovolit vychytávku, kdy zadní efektové reprosoustavy instalujeme výše, nad hlavy diváků. Vjem se tak ještě více umocní. I efektové reprosoustavy můžeme nahradit modely pro vestavbu do stěny, popřípadě do stropu. I zde jsou k tomu velice vhodné modely RP 110 až RP 124, a další z řady Dexon RP.

Jak propojit ozvučení obývacího pokoje se zbytkem rodinného domu?

Do této chvíle jsme popisovali ozvučení pro film a hudbu v obývacím pokoji. Jde o řetězec televizor – zesilovač – reprosoustavy. Časem se ale objeví stav, kdy v rodinném domě máme nainstalováno další ozvučení, kupříkladu ozvučení koupelny, pergoly, kuchyně, či pracovny a do tohoto ozvučení chceme zvuk z právě s přehrávaného filmu nebo hudby v obývacím pokoji, zavést. Moderní audio systémy to naštěstí dovoluji a použijeme k tomu výstup Line Out na zesilovači v obývacím pokoji, jež propojíme se vstupem Line In na zesilovači pro lokální ozvučení. Toto propojení se provádí stereofonně, a to stíněnou dvoulinkou. Výsledkem bude, že např. v pergole se můžeme pohodlně rozhodnout, zda poslouchat film, který právě běží v obývacím pokoji, nebo zda poslouchat Spotify z mobilního telefonu prostřednictvím Bluetooth spojení.

A čím vlastně napojovat reprosoustavy a reproduktory?

Pozor, je nutné, aby délka kabelu pro levý i pravý kanál byla vždy pro daný typ reprosoustavy stejná, i za cenu nadbytku kabelu, ponechaného za nábytkem.

Závěrem

Ozvučení rodinného domu může být opravdu nápadité. Opravdu zde platí, že je potřeba vše důkladně rozmyslet. Především to, zda chci reprosoustavy klasického provedení, myšleno ty sloupové nebo regálové, nebo raději, s ohledem na úsporu místa, na vzhled interiéru, ale třeba i s ohledem na děti, reproduktory vestavné do stropu a do stěny. Také se rozmysleme, kde všude chceme hudbu přehrávat, jaký chceme mít komfort, a kdo a jak bude ozvučení ovládat. To vše nás postupně navede na způsob propojení.


Do you want to accurate this set or to make a price offer?