Sound system of a family house and apartment

Sound system of a family house and apartment

Rodinný dům patří k velmi nápaditým a populárním ozvučovacím záležitostem.

Co lze ozvučit?

Ozvučení venkovní (terasy, pergoly, zahradní altánky), pokojové (vč. HiFi a domácího kina), koupelny (ve stropě nebo ve sprchovém koutě), pracovny, kuchyně. Do jisté míry lze tento návod také použit pro ozvučení bytu.

Jak to zapojit?

Chci ušetřit = receiver + chci na něj napojit celý dům. Velký problém s impedancí. Sérioparalelně.
Chci to rychle = nástěnný přehrávač se zesilovačem v dané místnosti nebo aktivní podhledové reproduktory
Chci ozvučit vše = multiroom – vysoký komfort, stereo, jasné zapojení, LAN, nebo WiFi, Smart Audio

Jednotlivé způsoby zapojení rozebíráme dále.

Kabeláž

Nejdůležitějším a výchozím krokem ozvučení je provedení kabeláže. Ozvučení bytu se neprovádí 100 V způsobem, nýbrž nízkoimpedančně. Podle dále uvedeného způsobu zapojení, volíme reproduktorovou dvoulinku o dostatečném průřezu – min 2.5 mm², jinak by na vedení vznikaly zbytečné ztráty, nebo datovou strukturovanou UTP kabeláž (digitální systémy), nebo kabeláž žádnou, bude-li systém bezdrátový.

Kabeláž doporučujeme řešit již při realizaci elektroinstalace.

Způsoby buzení

Druhým krokem je volba, způsobu zapojení. Zamysleme se:

  • Chceme, aby zvuk byl dostupný trvale ve všech místech domu?
  • Chceme hudbu centrálně přepínat a směrovat?
  • Požadujeme, aby v každé místnosti byla jiná hudba?
  • Chceme systém zcela skrytý, nebo naopak, s nějakým ovládáním na zdi?
  • Chceme využít mobilního telefonu a tabletu k ovládání?

Musíme zmínit, že sofistikovaným a populárním řešením, je použiti moderních digitálních technologií s dedikovanými nástěnnými přehrávači, zesilovači nebo multiroom systémem, kde problémy s přepínáním a směrováním analogového signálu zcela odpadají. Všechna zapojení klasickou i digitální cestou vyobrazujeme přehledně níže.

Regulace hlasitosti

Poté, co jsme se zamysleli nad strukturou ozvučovací sítě a distribuce signálu v ní, je vhodné se ještě zamyslet nad regulací hlasitosti. V případě ozvučení rodinných domů máme vlastně k dispozici centrální regulaci hlasitosti přímo na zdroji signálu, aplikaci či koncovém zesilovači. Účelné ale také, je abychom mohli regulovat hlasitost v jednotlivých místnostech. Pro účely regulace hlasitosti doporučujeme speciální regulátory PR 300, nebo dokonce ve stereo režimu (děláme-li rozvod signálu stereofonně) model PR 300S. Tyto regulátory montujeme přímo do elektroinstalačních krabic, např. v designu ABB Tango.

Samozřejmě, že pokud distribuci audia řešíme moderním způsobem, např. nástěnnými přehrávači nebo skrytými zesilovači, klasické regulátory dle odstavce výše, nepotřebujeme. Hlasitost nastavujeme přímo na dotykovém displeji nebo v aplikaci ve smartphonu.

Způsoby zapojení

Abyste měli ještě lepší představu o tom, jakými způsoby to vše v rodinném době nebo bytu zapojit, uvádíme následující schémata. Seřadili jsme je od nejdražších (nejkomfortnějších) po nejlevnější.


Buzení komfortní, digitálním multiroom systémem Smart Audio z několika zesilovačů JPM 2032WB, JPM 2022WI. Buďte chytří…Buďte smar­t!

Multiroom systémy pro rodinné domy a byty se posunuly kupředu. Ty moderní, jakým je i systém Dexon Smart Audio, nemají jako aktivní prvek jednu centrálu, ale naopak, aktivní prvky jsou rozmístěny po domě. Jde o malé zesilovače JPM 2032WB, nebo JPM 2022WI, které jsou umístěné v podhledech, v nábytku nebo v příčkách. Systém tak můžeme budovat postupně.

Jako zdroj hudby již není použitý receiver, či centrála, ale aplikace v tabletu, notebooku nebo telefonu. Digitální zesilovače s označením JPM 2032WB nebo JPM 2052WB jsou vybaveny konektivitou do WiFi, konektivitou ethernetem do LAN i Bluetooth připojením. Díky své otevřenosti, nabízí všechny výhody streamování přes DLNA a AirPlay. Dovolují streamovat internetová rádia, podcasty, obsah z lokální (např. domácí) sítě, z internetových úložišť i přehrávat hudbu z vestavěného USB slotu. A možné je i streamovat hudbu rovnou snadným Bluetooth připojením.

A co více, tento systém snadno spojíte i s chytrou domácností různých výrobců. K zesilovačům poskytujeme HTTP API, což je otevřený protokol komunikace. V systému chytré domácnosti, v rámci presetů, někdy též označovaných jako scénáře, naprogramujete povely pro audio část. Může to být až tak vychytané, že jedním klikem zatáhnete žaluzie, rozsvítíte, nastavíte vyšší teplotu topení a zároveň začnete přehrávat vybraný playlist anebo internetové rádio.


Buzení několika lokálními zesilovači drátově

Zatímco výše uvedený multiroom systém používá k rozvodu signálu data po počítačové síti ve formě LAN, nebo bezdrátové WiFi, tady je rozvod signálu ve formě analogového signálu po kabelu. Znázorňujeme zde zapojení pomocí digitálních zesilovačů JPM 2032 rozmístěných v domě, které jsou instalovány ve stropě nebo stěně poblíž reproduktorů. Audio signál z receiveru k nim putuje po stíněném kabelu. Zesilovač zde plní pouze zesilovací funkci.

Co místnost, to zesilovač. Protože zdroj hudby je zde jediný (receiver), je jasné, že ve všech místnostech bude hrát stejná hudba. Ušetřili jsme na zesilovačích, daní za to je komfort a složitější rozvod signálu.


Buzení lokálně nástěnnými přehrávači se zesilovačem

Nástěnné přehrávače mají v sobě přehrávač audia a videa, zesilovače, FM rádio nebo internetové rádio, většinou dotykový displej a hlavně spojení Bluetooth a na internet přes kabel nebo WiFi. Napájejí se rovnou z 230 V, není potřeba žádný překážející adaptér. Předností nástěnných přehrávačů Dexon je jejich komfort a to, že v domácnosti nikde nic nepřekáží a hudba je vždy snadno dostupná, navíc i přes aplikaci v tabletu nebo smartphonu. Je to například užití jako rádio do koupelny a kuchyně.


Buzení rychlé kompaktní, bezdrátové, pomocí Bluetooth nebo WiFi na reproduktoru

Tato technologie patří svou instalací k těm nejrychlejším. Pořídíme aktivní podhledové repro s Bluetooth nebo WiFi příjmem (používají JPM 2021, JPM 2022WI). Reproduktory propojíme pouze k napájení a ihned můžeme začít streamovat hudbu z aplikace ve smartphonu, tabletu, televizi, notebooku nebo stolním počítači. A hudbu čerpáte z internetu nebo ze svého domácího či cloudového úložiště. Reproduktory jsou připojené přes Bluetooth nebo přes WiFi, kde máme mnohem vyšší komfort.


Buzení ekonomické, přímo z receiveru, pomocí přepínače

Pro ty, kteří chtějí hodně ušetřit, nemít žádný komfort ovládání a pouze reproduktory pasivně přepínat mezi sebou doporučujeme zapojení s Přepínačem reprosoustav PS 140. Přepínač nijak neupravuje a nehlídá zatížení (vzniklou impedanci) vůči receiveru. Sepnutím dvou a více reprosoustav může hrozit zničení budícího zesilovače! Např. sepnutím dvou 8 Ω reprosoustav je zesilovač zatěžován impedancí jen 4 Ω, sepnutím všech čtyř 8 Ω reprosoustav, zatěžujeme zesilovač impedancí jen 2 Ω!

Reproduktory a reprosoustavy

Nyní pojďme k samotným reproduktorům a reprosoustavám. Pro ozvučení pokojů je vcelku populární „neviditelné“ ozvučení, které má splývat s interiérem. Velice populární jsou reproduktory s kevlarovou membránou (pro zabudování do sádrokartonu) RP 122 nebo RP 81×81 nebo větší variantu RP 81×111.

RP 124 přináší tu největší zvukovou kvalitu High-End formou stropního ozvučení. Zdůraznit zde musíme tkanou membránu ze skelných vláken, směrování a nastavitelný útlum výšk. rep. a propracovanou výhybku. Z konstrukčního hlediska je reproduktor vybaven kulatým i čtvercovým krycím rámečkem na magnetické uchycení. Model RP 110 nebo jeho hranatý ekvivalent RP 110×110 zase nabízí magnetické uchycení efektní bezokrajové přední mřížky.

Máme-li prostory malé (např. koupelna, WC, nebo malý pokoj), kde se nevejdou dva reproduktory, zvolíme RP 93, jež je stereofonní.

V případě, že stropy nebo příčky jsou zděné (tedy ne ze sádrokartonu), musíme instalovat klasické reprosoustavy na držácích. Např. reprosoustavy s konzolou SP 402, SP 412, SP 512.

Na síť dokonce můžeme připojit klasické HiFi reprosoustavy, třeba z řady Largo 70. A jako doplněk basů použijeme aktivní subwoofer SUB 1201A který má reproduktorový vstup, takže jej napojíme snadno. Musíme také zmínit, že domácí kino nemusí být založeno jen na „klasických“ regálových či sloupových reprosoustavách. Mnozí zákazníci již zadní a postranní kanály provádí pomocí vestavných reproduktorů RP 122, RP 81×81, RP 81×111 nebo RP 91. Ušetří tím místo a nehrozí pád nebo zničení reprosoustav dětmi.

Zajímavé a populární je ozvučení koupelny, kterou začínáme více chápat jako místo relaxace. Ozvučení se zde provádí do stěn nebo podhledů pomocí vlhkuodolných reproduktorů RP 61 – 92. Docela efektní je zabudování RP reproduktorů přímo do sprchového koutu a regulátoru hlasitosti poblíž do stěny. Je třeba na tomto místě upozornit, že je nepřípustné pro ozvučení takto „vlhkých“ prostor používat 100 V rozvod, neboť se jedná o napětí v těchto prostorách nebezpečné! Proto i u klasického ozvučení z hifi věže musíme zajistit, že na svorkách reproduktoru nebude napětí vyšší jak 24 V!

Pro malou koupelnu, kde se nevejdou dva reproduktory, zvolíme RP 93, jež je stereofonní.

K ozvučení venkovních prostor, u kterých předpokládáme alespoň částečné zastřešení, se používají robustní a vlhkuodolné reprosoustavy s konzolou SP 402, SP 412, SP 512 nebo pro velké terasy a altánky dokonce SP 812, nebo SP 632, nebo SP 1032. Nedoporu­čujeme používat žádné „dřevěné“ reprosoustavy. A samozřejmě i venkovnímu ozvučení „věnujeme“ regulaci hlasitosti.

Podívejte se ještě na další návod, který obrázkově ukazuje, kde co použít. A ozvučit se dá i zahrada. Je to populární, koukněte na tento zajímavý článek.

Do you want to accurate this set or to make a price offer?

Our referencies with similar sound system

  Koupelny bytového domu (Plzeň) 01/2024 54 700 Kč
Ozvučení 13 koupelen v prostorách bytového domu pro 13 rodin, formou podhledového reproduktoru a Bluetooth skrytého zesilovače.
  Rodinný dům (Albrechtice) 11/2023 65 200 Kč
Komfortní Pětizónový multiroom systém se síťovou konektivitou přes LAN a WiFi. Použity jsou moderní zesilovače JPM 2032WB s bohatou konektivitou a ovládáním přes aplikaci s možností synchronizace a také JPM 2021. Pro samotné ozvučení jsou instalovány podhledové repro RP 110.
  Rodinný dům (Nymburk) 02/2023 105 300 Kč
Kompletní multiroom systém pro většinu prostor rodinného domu ej založena na konzolových zesilovačích JPM 2032WB s WiFi a LAN připojením, podhledových reproduktorech, nástěnných reprosoustavách. Doplněn je i subwoofer SUB 1201A.
  Rodinný dům (Dolní Lutyně) 12/2022 79 100 Kč
V rodinném domě je ozvučeno několik prostor v technologii Smart Audio. Použity jsou nástěnné přehrávače MRP 4170, zejména pak zesilovače JPM 2032WB. K doplnění basů je použitý subwoofer SUB 1201A a jako reproduktory byly zvoleny špičkové RP 124.
  Rodinný dům (Praha 9) 11/2022 100 200 Kč
Šestizónové ozvučení rodinného domu. Využito je zesilovačů JPM 2032WB v zapojení Smart Audio v LAN a WiFi. Zesilovače budí podhledové reproduktory RP 110 a RP 124, které doplňuje aktivní subwoofer.
  Rodinný dům (Kroměříž) 07/2022 23 400 Kč
Nástěnný přehrávač se zesilovačem MRP 8200 budí dvouzónově podhledové reproduktory RP 124 a RP 93.
Smuteční obřadní síň (Ostrava) Smuteční obřadní síň (Ostrava) 05/2022 76 000 Kč
Interiéry obřadní síně jsou ozvučeny nástěnnými reprosoustavami, vestavěn je mikrofon do nábytku, doplněn přehrávač hudebního podkresu a celý tento systém je buzen ústřednou JPA 6120 s nástěnným ovládáním.
  Rodinný dům (Březnice) 04/2022 42 500 Kč
Multiroom systém, jehož základem je několik zesilovačů JPM 2032WB, na které jsou napojeny moderní podhledové reproduktory RP 124 a RP 110.
Prodejna bytových dekorací (Uherské Hradiště) Prodejna bytových dekorací (Uherské Hradiště) 02/2022 21 700 Kč
Ozvučovací systém pro prodejnu je postaven na komfortní rozhlasové ústředně JPA 1186 a na podhledových reproduktorech s možností regulace a ovládání přes aplikaci.
Smuteční obřadní síň (Kolín) Smuteční obřadní síň (Kolín) 01/2022 99 400 Kč
Dva ozvučovací systémy založené na rozhlasových ústřednách JPA 1504 a JPA 1506. Jsou použity nástěnné a sloupové reprosoustavy a posilující subwoofer. Nechybí mixážní pult a vestavba mikrofonní techniky do nábytku.
Správa Uprchlických Zařízení Ministerstva Vnitra (Bělá pod Bezdězem) Správa Uprchlických Zařízení Ministerstva Vnitra (Bělá pod Bezdězem) 01/2022 60 000 Kč
Systém digitálního ozvučení vnitřních ubytovacích prostor využívá digitálního IP koncového zesilovače a mnohá nástěnných reprosoustav. Pro hlášení se využívají jednak IP mikrofony PA 701 a také mikrofony s nahranými hlášeními PA 600.
  Rodinný dům (Krásné Pole) 11/2021 44 900 Kč
Rodinný dům je ozvučen pomocí dvou stereofonních rozhlasových ústředen a dalších zesilovačů JPM 2032WB se streamerem JWS 11. Jde o několikazónové stereofonní ozvučení s komfortem internetových rádií a přehrávání v domácí síti i lokálně.
  Rodinný dům (Horní Suchá) 06/2021 52 100 Kč
Třízonové stereo ozvučení pomocí hromadně spravovaných nástěnných ovládačů MRP 2201. K samotnému ozvučení jsou použity podhledové reproduktory RP 122 a nástěnné reprosoustavy SP 412.
  Rodinný dům (Těrlicko) 05/2021 56 500 Kč
Kombinace nástěnného přehrávače MRP 8200 a WiFi zesilovačů JPM 2022WI tvoří multiroom systém s reproduktory. Ozvučení je doplněno subwooferem SUB 1201A.
  Multiroom ozvučení bytu 3+1 (Praha 4) 04/2021 74 500 Kč
Pětizónový multiroom systém ozvučení pomocí nástěnných přehrávačů MRP 2201. Jako reproduktory jsou zvoleny podhledové typy RP 124. Systém je možné řídit hromadně aplikací v telefonu.
  Rodinný dům (Karlštejn) 03/2021 73 900 Kč
Osmizónové ozvučení prostor domu systémem Smart Audio, zejména s podhledovými reproduktory RP 110 a nástěnnými reprosoustavami SP 512 s doplněním o subwoofer SUB 1201 v obývacím pokoji
  Rodinný dům a terasa (Ostrava) 02/2021 44 600 Kč
Kompletní ozvučení prostor rodinného domu a jeho terasy založeném na nástěnném přehrávači MRP 8200 a dalších dvou skrytých systémech se zesilovači JPM 2022WI.
  Ozvučení rodinného domu (Olomouc) 02/2021 63 100 Kč
Rodinný dům je vybaven systémem ozvučení 6 prostorů založeném na podhledových reproduktorech, které budí nástěnný přehrávač se zesilovačem MRP 8200, MRP 2171 a několik systému technologie Smart Audio se zesilovačem JPM 2022WI.
  Ozvučení rodinného domu (Praha) 02/2021 22 800 Kč
Ozvučení několik prostor za pomocí technologie Dexon Smart Audio - zesilovačů JPM 2032WB a podhledových reproduktorů
  Rodinný dům (Suchdol, Lipová) 12/2020 76 900 Kč
Šestizónové ozvučení maticovou rozhlasovou ústřednou JPA 6120, kde každá zóna má jiný hudební signál. Samotný zvuk v pokojích je realizován prostřednictvím podhledových reproduktorů. Pro venkovní prostory jsou zvoleny nástěnné reprosoustavy.
  Rodinný dům (Olomouc, Holice) 01/2020 73 900 Kč
Ozvučení šesti prostor na bázi systému Smart Audio s HighEnd podhledovými reproduktory po WiFi nebo ethernetem
  Rodinný dům (Moravská Ostrava a Přívoz) 8/2019 56 800 Kč
Bezdrátové WiFi ozvučení vč. podhledových reproduktorů
  Rodinný dům (Rychnov nad Kněžnou) 7/2019 95 200 Kč
Multiroom systém s reproduktory a nástěnnými přehrávači
  Rodinný dům (Sedlčany) 5/2019 75 800 Kč
Několik lokálních ozvučení nástěnnými přehrávači
  Rodinný dům (Ludgeřovice) 4/2019 76 200 Kč
Vestavné, skryté WiFI ozvučení devíti prostor
  Rodinný dům (Praha) 7/2018  
WiFi ozvučení většiny místností v multiroom módu
  Ozvučení bytu (Praha) 9/2017 101 300 Kč
Multiroom systém, reproduktory, nástěnné přehrávače
  Rodinný dům (Paskov) 10/2016 134 600 Kč
Multiroom systém s několika MRP 2205 a JPM 2020
  Vícekanálové ozvučení bytu (Praha) 8/2016 82 800 Kč
Hifi sestava Largo, vícekanálový zesilovač, streamování
  Ozvučení rodinného domu (Praha - Vršovice) 11/2014 87 000 Kč
Ozvučení s IP zesilovači a podhledovými reproduktory